MARKA İTİRAZ İŞLEMLERİ
Markaya Gelen İtiraza Karşı Görüş Hazırlanması ve Kurum Kararlarına İtiraz :
Gelen itiraza karşı görüş hazırlamak, bir marka başvurunuza yapılan itiraza karşı savunma yapmanızı sağlar. Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yürütülen bu süreçte, itirazın reddedilmesi ve başvurunuzun tescil edilmesi için güçlü savunma gereklidir
Öncelikle, yapılan itirazı detaylı bir şekilde inceleyip itirazın dayanaklarını değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bahsedilen marka tescil başvurusuna itiraz edilmesi firmamız tarafından itiraz dosyası hazırlanır.İtiraz dosyası ile marka tescili sahibi firma/şahıs haklılığını ispat emek için; markayı yoğun kullandığına dair evraklarını sunar. Bahsedilen evraklar, itiraz edilen marka tescil başvurusu ile benzerliğin kabul edilemeyeceğini ispatlar nitelikte olmalıdır.
Hazırlanan savunma belgelerini Türk Patent ve Marka Kurumu’na eksiksiz ve doğru bir şekilde sunulmasını takiben başvuru sürecinin her aşamasında, başvurunuzun durumunu düzenli olarak takip edilmektedir.
Türk Patent ve Marka Kurumu uzmanları, itiraz sahibinin marka vekili tarafından sunulan deliller ışığında marka tescil başvurusunu yeniden inceler. Uzman itiraz dilekçesindeki beyan ve delillere göre ikna olur ise; markaların benzediğini kabul ederek ilgili marka tescil başvurusuna RED kararı verir. Benzemediğini düşünür ise itirazı kabul etmez ve itirazın kabul olmadığına dair yazıyı vekile iletir. İtirazın kabul olmaması durumunda, önceki tarihli marka tescilinin sahibinin ikinci ve son kez itiraz hakkı vardır.
Önceki marka tescilinin, sahibi olan itiraz eden firmanın, ikinci itirazı gerçekleşirse dosya ‘’Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna’’ gider.
Diğer bir durumda; Türk Patent ve Marka Kurumundaki Marka inceleme uzmanı marka tescil başvurusuna yapılan itirazı kabul eder ise Marka tescil başvuru sahibinin bu aşamada verilen bu karara itiraz hakkı vardır. Marka tescil başvuru sahibi, itiraz üzerine verilen red kararına itiraz ederse, dosya ‘’Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna’’ gider.
Her iki durumda da ‘’Yeniden İnceleme Değerlendirme Kuruluna’’ giden dosya kurul tarafından her iki tarafın itirazları ve gerekçeleri ele alınarak bir karar verilir. Bu kararda kurulu oluşturan üyelerin çoğunluğunun verdiği karar taraflara tebliği edilir.
Kurul tarafından verilen bu karara tarafların itiraz hakkı yoktur. Bununla birlikte taraflar, kararı Sınai Mülkiyet Mahkemesine taşıyabilir.